A BENQ AQCOLOR MONITOROK ÉS AZ APPLE M1 SOROZATÚ MAC-EK KOMPATIBILITÁSA

5 min read

2022. július 7. – A Mac gépekben található M1 sorozatú processzorok sok kreatív szakember kedvenc platformjának jövőjét jelentik. Ezért a kompatibilitás kedvenc tervezői- és fotós monitorainkkal, az AQCOLOR DesignVue és a PhotoVue termékcsaládokkal elengedhetetlen. 

A Mac Mini M1 processzorának teljesítménye kezdettől fogva bepillantást nyújtott az energiahatékonyság és a számítási teljesítmény új szintjébe. Az Apple az iPhone-okhoz és iPad-ekhez készített, magasan integrált SoC-ok tervezésében szerzett tapasztalatait a Mac számítógépeknél is hasznosította. Azonban az átmenet sosem könnyű. 

Ennek a folyamatnak a felgyorsításához a Rosetta fordítóréteg újból szerephez jutott (ezúttal Rosetta 2 néven), hogy a folyamat a lehető legkönnyebb legyen a felhasználóknak. Ez a réteg lehetővé teszi a számukra, hogy az összes, eredetileg Intel CPU-hoz tervezett alkalmazást használhassák az új ARM alapú Mac gépen. Azonban a professzionális felhasználók speciálisabb igényeinek kiszolgálásánál a Rosetta képességei korlátokba ütköznek. 

Sok felhasználó jelentett problémákat az új platform bevezetésének kezdete óta. Az Apple minden bizonnyal figyelmesen hallgat, és az átállási folyamat részeként javítja ezeket a hibákat. A BenQ keményen dolgozott azon, hogy minden AQCOLOR monitor a legjobb teljesítményt nyújtsa, függetlenül attól, hogy milyen platformhoz használják azokat. 

USB Type-C csatlakozás 

Ha valamelyik újabb M1-es Mac modellt használod, a kijelzők I/O-lehetőségei a laptopokon USB Type C-re, Mac Mini esetén pedig USB Type C-re vagy HDMI-re korlátozódnak. Ha USB Type-C csatlakozással vagy Thunderbolt 3-mal rendelkező AQCOLOR monitort használsz, egyszerűen csak a Mac számítógép egyik portjához kell közvetlenül csatlakoztatnod a monitort a mellékelt kábel segítségével. Más, USB Type-C nélküli monitornál a Mac Mini esetén a HDMI-t is használhatod, vagy bízhatsz abban, hogy Mac géped USB Type-C portja DisplayPort jelet is továbbít. Az USB Type-C – DisplayPort kábelek passzívan működnek, azaz nem igényelnek további áramkört, így megfizethető módot kínálnak arra, hogy DisplayPort AQCOLOR monitorodat egy Mac számítógépéhez csatlakoztasd extra átalakító nélkül. 

A csatlakoztatást követően a monitornak hibátlanul kell működnie. A Mac ezután automatikusan felismeri a megfelelő felbontást és a frissítési gyakoriságot. 

Az M1 Mac megjelenése óta gyakoriak azonban sokan panaszkodtak arra, hogy 30 Hz-re korlátozott a 4K monitorok képfrissítése, emellett több, monitorral kapcsolatos egyéb probléma is felmerült. Ezeket a hibákat az Apple-nek az operációs rendszere egyik frissítésben kell orvosolnia. 

Palette Master Element 

A BenQ AQCOLOR PhotoVue fotós monitorok egyik kiemelt tulajdonsága a hardveres kalibrálás támogatása. Ehhez a BenQ Palette Master Element (PME) szoftvert kell használni a monitorokon. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a meglévő USB-kalibrátort használhasd a monitorod megfelelő színhűségének beállításához.  

Az 1.3.15-ös verziótól kezdve a Palette Master Element teljesen kompatibilis az M1 sorozatú Mac számítógépekkel. A BenQ mérnökei gondoskodtak arról, hogy a PME legújabb verziója zökkenőmentesen együttműködjön a Rosetta 2-vel az újabb M1-es modelleken, garantálva a stabilitást és a kiváló eredményeket. A PME 1.3.15 megjelenésével a hardveresen kalibrált monitorok immár kompatibilisek az M1 Mac géppel, így a professzionális monitorokba való befektetésed továbbra is sok évnyi használatot nyújt neked. 

Paper Color Sync 

A BenQ a Paper Color Sync funkciót az SW321C modellel együtt vezette be. A 4K felbontás és az egyedi ART-panel minimálisra csökkenti a tükröződést, ezért néha nehéz eldönteni, hogy valódi nyomatást vagy egy képernyőt nézel. A Paper Color Sync kompatibilis az SW321C és SW271C típusokkal is, és lehetővé teszi a fotónyomtatási eredmények szimulálását professzionális nyomtatókon és eltérő papírtípusokon, hogy kihasználhasd ennek az az egyedülálló paneltechnológiának az előnyeit. A Paper Color Sync-kel magabiztosan szerkesztheted meg fényképeidet egy színpontos monitoron, és pontos megközelítést kaphatsz a végleges nyomatok megjelenéséről. 

Sok fotós manapság a Paper Color Sync-re támaszkodik, hogy ne pazaroljon feleslegesen papírt és tintát. Ez az egyedülálló funkció és szoftver teljes kompatibilitással elérhető az M1 Mac platformon is a Rosetta 2-vel. Az 1.0.7-es verziótól kezdve a Paper Color Sync-ket úgy optimalizálták, hogy az M1-gyel is működjön, és könnyedén hozza létre a várt papírszimulációs eredményeket. 

Display Pilot 

A Display Pilot az egyik kulcsfontosságú eleme a DesignVue monitoroknak. Ez a praktikus szoftver lehetővé teszi a monitor minden aspektusának vezérlését a számítógépről, valamint segít néhány értékes feladat automatizálásában. 

A Display Pilot például képes a monitor színterének átváltására az éppen használt alkalmazásokhoz igazodva. Ilyen például az Adobe Premiernél használt DCI-P3-ról az Adobe Illustratorban használt sRGB-re történő váltás is. A Display Pilot egy másik módja annak, hogy javíts a munkád hatékonyságán gyorsbillentyűk létrehozásával, amelyekkel gyorsan válthatsz bemeneteket, színmódokat és színtereket a billentyűzetről. A portré módhoz forgatható állvánnyal rendelkező monitoroknál a Display Pilot érzékeli a változást, és automatikusan beállítja a képernyő tájolását, így időt takarít meg a fényképek szerkesztése vagy más tervezési munkák során. 

A legújabb Display Pilottal a BenQ DesignVue PD monitorok natívan támogatják az Apple M1 platformot, így nem szükséges a Rosetta virtualizációs és emulációs szoftver telepítése. Ennek azonban egyik korlátja az, hogy a Mac Mini/Macbook M1 Pro nem tud szinkronizálni a monitorokkal HDMI-port használata esetén. Ilyen esetben a BenQ a Thunderbolt 3 (USB Type-C) porton keresztül csatlakozást javasolja, ha a Display Pilot használata fontos a munkafolyamatok szempontjából. 

A szerzőről