BENQ – HOGYAN VÁLASSZ MEGFELELŐ HÁZIMOZI PROJEKTORT?

4 min read

2021. július 22. – A BenQ, a világ vezető kijelző-technológia megoldásainak gyártója segítséget nyújt a felhasználók számára a megfelelő házimozi projektor kiválasztásában. A piacon lévő modellek többsége rendkívül hasonlónak tűnik, azonban a készülékek specifikációja és teljesítménye nagymértékben eltérhet, így a vállalat összegyűjtötte az öt legfontosabb tényezőt, amelyre érdemes figyelni a megfelelő projektor kiválasztása során.

Színtechnológia

A piacon lévő házimozi projektorok többsége a Digital Light Processing (DLP) technológiát használja, amely apró tükrök segítségével vetíti a fényt. Általában ezek a projektorok hordozhatóak és nagyobb kontrasztot képesek biztosítani. A BenQ projektorai a Rec. 709 színlefedettségi szabványt használják, amelyet a televízió-, film- és audiovizuális iparágak is egyaránt alkalmaznak. A szabvány kitűnő színreprodukálást garantál, így nem kell aggódni amiatt, hogy a falakon vagy a vetítővásznakon fakó színek jelennének meg.

Felbontás és kontraszt

A projektorok által vetített kép tisztasága nagyban függ a vetítés felbontásától. Az általános kijelzők képe apró, képpontoknak nevezett pontokból áll. Minél több képpontból áll egy kijelző, annál jobb lesz a kép minősége. A házimozi projektorok általánosságban 1920×1080 (Full HD) és 3840X2160 (4K UHD) felbontással rendelkeznek.

A BenQ W1700 Cinehome projektora 4K UHD felbontássak és 8,3 millió különálló képponttal rendelkezik minden egyes képkockánál, ami a Full HD 1080p felbontásának négyszerese. A 4K projektorok a legtisztább és legrészletesebb képminőséget nyújtják, amely hatalmas előrelépést jelent a Full HD-hez képest.

A kontraszt szintén fontos szerepet játszik a megfelelő projektor kiválasztása során, amelynek mérése kétféle módon történhet: Teljes be/Teljes ki (FOFO) és ANSI. A FOFO könnyen kezelhető és gyakran használják az iparban, ellentétben az ANSI-val, amely több érvényes számot állít elő, azonban használata nem túl elterjedt. A FOFO esetén a kontraszt mértékének olvasása rendkívül egyszerű. Például 5000:1 kontrasztarány azt jelenti, hogy az adott készülék a fehér mintát 5000-szer fényeseben jeleníti meg, mint a fekete mintát. Az ANSI kockás mintázatot használ (amely 16 téglalapból áll, 8 fehér és 8 fekete). A fekete és a fehér négyzet fényerejét megmérik és átlagolják, a köztük lévő arány pedig az ANSI kontrasztarány. A megfelelő projektor kiválasztásánál azonban a kontrasztarány mellett érdemes figyelembe venni az adott helyiségekben lévő környezeti fényeket is.

Fényerő

Ha a projektor által nyújtott fényerőt szeretnénk számban meghatározni, akkor ANSI lumenben szokás megadni a fényerő mértékét. A projektorok rendkívül érzékenyek a fényre, ezért a magas fényerő elengedhetetlen a vetített kép megfelelő megjelenítéséhez. Ahhoz, hogy egy házimozi projektor némi környezeti fény ellenére is tiszta képet legyen képes vetíteni, legalább 2000 lumen feletti fénykibocsátás szükséges. A BenQ nagy figyelmet fordít a környezeti fényre, éppen ezért a TK800 megoldása például 3000 lumenre, míg a W1700 CineHome projektor 2200 lumenre képes.

Csatlakozás (bemenet/kimenet)

Érdemes figyelmet fordítani a csatlakoztathatóságra is. A filmek, játékok vagy bármilyen digitális kép megjelenítéséhez a projektort egy forráshoz is csatlakoztatnod kell, amely lehet egy laptop vagy akár egy játékkonzol is. Sok projektor rendelkezik VGA porttal, amely számos lehetőséget kínál, azonban a modern készülékek támogatásához manapság leginkább HDMI bementre van szükség. A BenQ CineHome projektorai USB Type-A, mini-B, HDMI és VGA csatlakozófelületeket is biztosítanak.

Vedd figyelembe a szoba méretét

Akár egyedül élsz, vagy a családoddal, a szoba figyelembevétele rendkívül fontos a lehető legjobb megtekintési élmény érdekében. Kulcsfontosságú kiválasztani a projektor helyét mérettől és dekorációtól függően. Ha a projektort egy asztalra szeretnéd tenni, vagy a mennyezetre szeretnéd felhelyezni, olyan projektort érdemes keresned, amelynek a vetített képe az elhelyezés alapján korrigálható. Korlátozott hely esetén érdemes fontolóra venni az ultrarövid vetítőtávolságú projektorokat, amelyek rengetek lehetőséget kínálnak a vetített kép megfelelő beállítására.

Összességében a projektorok többféle célra is használhatók, ezért fontos, hogy megtaláld az igényeidnek megfelelő méretű, fényerejű és képességű megoldást. A BenQ projektorok széles választékát kínálja, így Te is megtalálhatod a számodra megfelelő megoldást. 

A szerzőről