Boox Poke5 teszt 

3 min read

Nemrég járt nálunk a Tab Mini C ebook az Onxy Boox márkától, így kíváncsiak voltunk, mit tud egy kedvezőbb árú, körülbelül 65.000 Ft-ért elérhető üdvöske, ami a Poke5 névre hallgat.  

Kívül-belül egyszerű és nagyszerű 

A Boox Poke5 egy fekete dobozban érkezik, amelyben az ebook olvasó mellett találunk még egy SIM tűt, egy USB-A/USB-C cégű töltőkábelt – szóval mindent, amire szükségünk lehet. 

Maga a tablet 6 hüvelykes méretével igazán kompalt kis eszköz, amely fekete fém burkolatnak örvend. Méretéből adódóan tényleg könyvek olvasására alkalmas, a nagyobb dokumentumokhoz – mint akár a magazinokhoz kicsinek bizonyult.  

Egyszerű, letisztult külseje és kis mérete – mindössze 160 grammos súlya – miatt abszolút nyerő választás útközben is, hiszen bárhol elfér és egy kézzel is könnyedén használható. 

A Poke5 egy 300 PPI-s e-ink érintőképernyővel rendelkezik a már említett 6 hüvelykes méretben, szóval 1448 x 1072-es felbontással büszkélkedhet. A Poke5 MOON Light 2 háttérvilágítást  is kapott, hogy bármilyen fényviszonyok között használhassuk. Szoftveresen választhatunk a hideg és meleg fehér színű háttérvilágítás közül, valamint a fényerősséget is állíthatjuk. 

Gombok/portok tekintetében nem voltak túl bőkezüek – de nyugalom, ettől többre nincs is szükség, ugyanis oldalt egy bekapcsológombot, alul pedig egy microSD-kártyaolvasót, egy mikrofont és egy USB-C töltőportot találhatunk.  

Nézzük a belsőt! 

A Poke5 négymagos Qualcomm processzorral és 2 GB fedélzeti memóriával (LPDDR4X) rendelkezik. A 32 GB eMMC tárhely microSD kártyával bővíthető, szóval nincs okunk panaszra. Egy rövid regisztrációval 10 GB ingyenes felhőtárhelyre is szert tehetünk az Onxy saját szolgáltatása révén.  

A Poke5 támogatja a WiFi 5-öt és a Bluetooth 5.0-t is, valamint Android 11 operációs rendszerrel fut. A Bluetooth-nak köszönhetően zenét vagy hangoskönyveket is hallgathatunk, a WiFi kapcsolattal pedig egyszerűen másolhatjuk rá a fájlokat az eszközre.  

Ha már az Android 11 operációs rendszernél tartunk, mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy egyszerűen telepíthetők a harmadik féltől származó alkalmazások, valamint sok-sok fájlkiterjesztést képes kezelni: TXT, HTML, RTF, FB2, FB2.zip, FB3, DOC, DOCX, PRC, MOBI, CHM, EPUB, JPG, PNG, GIF, BMP, PDF, DjVu, MP3, WAV, CBR, CBZ. 

Kívülről és belülről egyaránt jól kiveséztük az ebook olvasót, egyetlen dolog maradt hátra, az akkumulátor. Szerencsére itt sincs okunk panaszra, ugyanis egy 1500 mAh-es akku biztosítja az energiát, amely bőven elegendő egy ilyen alacsony fogyasztású eszköznél, szóval több napig hanyagolhatjuk a töltő használatát. 

Külön piros pontot kap az előtelepített NeoReader alkalmazás, ami papírszerű olvasási élményt kínál, mivel lehetőséget biztosít a bekezdések, mondatok és szavak kiemelésére, továbbá megjegyzések írására egyaránt. 

Összefoglalás 

A Poke5 alacsonyabb árcédulája révén kiválasztás választás az olvasás kedvelőinek, akiknek fontos a költséghatékonyság, kis méretből adódó rendkívül egyszerű hordozhatóság és a papírszerű olvasási élmény.  

Ha érdekel, itt tudod megvásárolni. 

A szerzőről