SYNOLOGY DSM 7.0 – TÖBB, MINT EGY EGYSZERŰ ADATKEZELÉSI RENDSZER

5 min read

2021. július 28. – ADiskStation Manager a világ egyik legelterjedtebb NAS rendszere, amely több, mint 8 millió adattárolási készülék működtetéséért és több tízezer vállalat adattárolási feladatainak ellátásáért felel. A DSM 7.0 a Synology eddigi legnagyobb frissítése, amely megújult kezelőfelülettel és új alrendszerekkel rendelkezik. A frissítés periodikusan válik elérhetővé egyre több eszközön, elsősorban pedig a belépő szintű készülékeken próbálható ki az új rendszer.

Megújult Tároláskezelő

A Tároláskezelő alkalmazás kezelőfelülete teljes átalakításon esett át az egyszerűbb és rugalmasabb kezelhetőség érdekében. Az alkalmazás új, speciális meghajtócserélési lehetőségekkel a karbantartás és a javítás nem lesz hatással a teljesítményre és az üzemidőre. Lehetőség van a hibás lemezek egyszerű cseréjére anélkül, hogy bármilyen rendszerfolyamat megszakadna, valamint a meghajtó azonnali automatikus klónozására is. Az alkalmazás egy Gyors javítás szolgáltatással is rendelkezik, amely jelentősen felgyorsítja a tárolókészletek javítását annak köszönhetően, hogy csak a kötetek azon részén hajtja végre a javítási folyamatot, amely használatban van.

Synology Photos

A digitalizáció jelentősen megváltoztatta az életünket és az emlékeink rögzítésének formáját, amely hatással volt a fényképészek által készíett tartalmak tárolására és kezelésére egyaránt. A Synology Photos egyesíti a Photo Station és a Moments alkalmazások képességeit, így még könnyebben hozzáférhetünk fényképeinkhez, ráadásul a telefonnal készített fényképek mentésének folyamata is jelentősen leegyszerűsödött. Az alkalmazás új, intuitív módokat kínál a tartalmak közötti böngészéshez: támogatja az idővonalat, a diavetítési funkciót az Apple AirPlay és a Google Chromecast segítségével, az intelligens tartalomkezelést (AI-alapú arcfelismerés, intelligens kategorizálás metaadatok alapján), egyszerűbb tartalommegosztást tesz lehetővé és jobb teljesítményt nyújt a korábbi megoldásokhoz képest.

Megnövelt biztonság

Az új Synology Secure SignIn használatával a felhasználóknak nincs szükségük jelszavakra és közvetlenül a telefonjukról engedélyezhetik a bejelentkezési kéréseket. A Secure SignIn másodlagos hitelesítési módszerként is használható kétfaktoros üzemmódban. Szintén bevezetésre került a FIDO2, hogy olyan biztonságos hitelesítési módszert kínáljon, amely használható a hardveres USB biztonsági kulcsokkal, a Windows Hello-val és a macOS Touch Id-val is. A Secure SignIn-hez hasonlóan a FIDO2 is helyettesítheti vagy kiegészítheti a felhasználói jelszavakat, ezzel növelve a rendszer biztonságát.

Synology Hybrid Share

A Hybrid Share egy új, hibrid felhőmegoldás, amely rugalmas és költséghatékony módot kínál a helyszíni- és a felhőalapú tárolás egyesítésére. A Hybrid Share egyszerűsíti az eszközök közötti fájlmegosztást és az együttműködést a csapatok számára, miközben csökkenti a szinkronizáláshoz szükséges sávszélesség terheltségét. A helyi gyorsítótárazásnak köszönhetően pedig a felhasználók gyorsan és könnyedén elérhetik a kívánt fájlokat. Az adatok azonnali helyreállításaérdekébena Hybrid Share mappát csatlakoztathatod a tetszőleges Synology NAS eszközödhöz, így azonnal hozzáférhetsz az adatadihoz a Synology C2 Storage szolgáltatásban.

Átfogó ellenőrzési felület

Az Active Insight egy felhőalapú, központosított teljesítmény és erőforrás-figyelő megoldás, amely nagy segítséget nyújt a rendszergazdák számára a Synology készülékek egyszerű kezeléséhez. Az Active Insight lehetővé teszi a Synology NAS-ok összesített teljesítmény- és használati mutatóinak megtekintését, továbbá testreszabott értesítéseket is képes küldeni a rendszergazdák figyelmeztetésére a processzor terhelésével, a tárhelyhasználattal, a LUN-ok írási késleltetésével és egyéb problémákkal kapcsolatban.

A Synology meglévő szolgáltatásai is frissítésre kerültek

  • az Active Backup for Business ezentúl Linux bare-metal mentési és helyreállítási támogatást, AES-256 titkosítást és azonnali visszaállítási funkciót is nyújt
  • a Hyper Backup ezentúl több alkalmazást is támogat (beleértve a CMS-t, a Synology Drive-ot, a Cloud Sync-ket, az USB Copy-t, tehát összesen 38 csomag védelmét biztosítja)
  • a  Synology High Availability működése is jelentősen felgyorsult: akár 30%-kal gyorsabb feladatátvétel a Synology magas hozzáférésű klaszterei esetén és akár 85%-kal kevesebb idő szükséges a rendszerfrissítések elvégzéséhez

További tárhelykezelési fejlesztések

A DSM 7.0 további optimalizálásokat alkalmaz az alrendszerekhez, amelyek a következőket eredményezik:

  • Akár 80%-kal gyorsabb RAID 6 teljesítmény
  • Akár 200%-kal gyorsabb SSD gyorsítótár-írási sebesség
  • Intelligensebb és gyorsabb RAID javítás csak a felhasznált lemezterület javításával
  • Fokozott teljesítmény az SSD gyorsítótárazás és a metaadatok rögzítésének engedélyezésével
  • Legfeljebb 1 PB méretű kötet támogatása az archiválási feladatokhoz
  • (Később érkezik) Kötetenkénti deduplikáció a tárolási hatékonyság fokozásához

Elérhetőség

A Synology Disk Station Manager (DSM) 7.0 már elérhető a Synology J, Value és Plus sorozatú NAS készülékekhez. A következő hónapok során pedig a Synology többi termékcsaládján is elérhetővé fog válni az operációs rendszer.

A szerzőről