Kompakt és hatékony tárolási megoldás – Asustor Lockerstor 2 Gen2 teszt 

5 min read

Az innovatív és kiváló minőségű NAS-megoldásairól ismert Asustor Lockerstor 2 Gen2 NAS érkezett hozzánk tesztre, amely haladó otthoni felhasználókat és kisvállalkozásokat céloz meg a kompakt, ám annál hatékonyabb tárolási megoldásukkal. Nézzük mire képes a kicsike! 

Kicsi a bors, de a erős 

A Lockerstor 2 Gen2 egy kétlemezes NAS, amely egy négymagos Intel Celeron N5105 processzorral  és 4 GB RAM-mal rendelkezik, de ha több memóriára lenne szükségünk, akkor akár 16 GB-ra is bővíthetjük, mivel a két memóriafoglalatba 8 GB-os DIMM-eket is telepíthetünk.  

Ahhoz, hogy a NAS ne melegedjen túl, mindenképpen szükség van a megfelelő hűtésre. A kiváló szellőzésről egy egy 70 mm-es ventilátor gondoskodik. Az IR-vevő lehetővé teszi, hogy távírányítóval is vezérelhessük a NAS-unk multimédiás tartalmait. 

Ugyan két lemezes NAS-ról van szó, amely hagyományos SATA-meghajtót képekes fogadni, azonban a négy M.2-es meghajtóhely lehetőséget kínál a tárolókapacitás gyors NVMe-meghajtókkal történő frissítésére. Ráadásul támogatja a PCIe 3.0 SSD-ket, így a PCIe 2.0-hoz képest akár kétszeres teljesítményt biztosít. Az SSD-k pedig szerszám nélkül is telepíthetők, úgyhogy jár a plusz pont az Asustornak. 

A csatlakozókat tekintve találunk a NAS-on néhány kiemelésre méltót: szupergyors 2,5 Gigabites Ethernet portok, USB 3.2 Gen2 portok – 10 Gbps sebességgel, valamint egy HDMI 2.0b portot a 4K átkódolás teljes kihasználásához. 

Specifikációk 

Ha érdekel a teljes specifikációk listája, akkor most megnézheted: 

CPU CPU modell  Intel Celeron N5105 
CPU architektúra  x64 64 bites 
CPU frekvencia  Négymagos 2.0GHz (2.90 GHz) 
Memória Memória 4GB SO-DIMM DDR4 2933 MHz 
Előtelepített memóriamodul 4GB (1x 4GB) 
Memóriafoglalatok száma 
Maximális memóriakapacitás 16GB (2x 8GB)  
Flash memória 8 GB eMMC 
Tárolás Meghajtórekeszek 
M.2 meghajtóhelyek  
Kompatibilis meghajtó típus  3,5″ SATA HDD 2,5″ SATA HDD 2,5″ SATA SSD M.2 2280 NVMe 
Maximális meghajtóhelyek 10 
Támogatja a működés közbeni meghajtócserét Igen 
Külső portok Bővítés 2x USB 3.2 Gen 2×1 
Hálózat 2x 2,5 Gigabit Ethernet (2,5G/1G/100M) 
HDMI-kimenet  1x HDMI 2.0b 
Egyéb Rendszerventilátor 1x 70mm 
Infravörös vevő Igen 
Tápegység / adapter  65W x1 
Bemeneti tápfeszültség 100V to 240V AC 
Minősítés FCC, CE, VCCI, BSMI, C-TICK, KCC, BIS, CCC, UKCA 
Működés Energiafogyasztás 21 W (Működés); 13.5 W (Lemez hibernálás); 0.79 W (Alvó üzemmód) 
Zajszint 17.7dB (HDD üresjáratban) 
Működési hőmérséklet 0°C~40°C (32°F~104°F) 
Páratartalom  5% és 95% RH között 
Méret és súly Méret  163.5 (H) x 108 (W) x 230 (D) mm 
 
 
Súly 2 kg / 4.4 font  

Ugyan fordítottunk a sorrenden, de nézzük meg a külsőt is 

A Lockerstor 2 Gen2 szürke-fekete színű házzal rendelkezik, semmi extrát nem tudunk róla elmondani, ezért is hagytuk későbbre ezt a részt. Az előlapon helyet kapott a tápellátást, az USB-aktivitást, a LAN-aktivitást és a rendszer állapotát jelző LED-kijelző, valamint a két meghajtórekesz. Természetesen van egy bekapcsoló gombunk és egy One-Touch Backup gombunk is, továbbá A-típusú USB 3.2 port. Ennyi. 

Nyilván nem lesz az iroda ékes darabja, cserébe az adatainkra tutira vigyázni fog és kihasználhatjuk az alkamazások adta lehetőségeket. Nézzük is mik azok! 

ADM és alkalmazások 

A NAS-on az Asustor saját fejlesztésű operációs rendszere, az ADM dolgozik. Első megnyitáskor 15 csempét látunk az asztalon, nyilván a legfontosabbakat, mint például a Tároláskezelő, a Belépés ellenőrzés, az Alkalmazásközpont, a Fájlkereső, a Aktivitás monitor, az Online súgó és a Beállítások. 

A Belépés ellenőrzésel kezelhetjük a megosztott mappákat és jogosultságaikat. A Tároláskezelőben köteteket is létrehozhatunk létre, ellenőrizhetjük a hibás blokkokat vagy más lemezhibákat, valamint a S.M.A.R.T. (Self Monitoring Analysis and Report Technology) meghajtóinformációkat. Az Aktivitási monitorral figyelemmel kísérhetjük a CPU, a memória és a hálózati tevékenységet, valamint a meghajtóhasználati statisztikákat is, méghozzá csili-vili kördiagramok formájában.  

A NAS-on tárolt fájlokat a File Explorer segítségével kezelhetjük, a Biztonsági mentés és visszaállítás opció segítségével pedig létrehozhatunk biztonsági mentési ütemterveket, beállíthatjuk a távoli szinkronizálást és a felhőalapú biztonsági mentéseket egyaránt. 

Ugyan nem térünk ki minden egyes alkalmazásra, de szerintünk érezhető, hogy sok-sok megoldást kínál az Asustor a felhasználók számára. De ha telhetetlenek lennénk, akkor az App Central több mint 100 alkalmazása közül válogathatunk kedvünkre, szóval kellemes időtöltést a böngészéshez! 😊 

Konklúzió 

Az Asustor Lockerstor 2 Gen2 NAS nekünk abszolút nyerő volt, nem okozott csalódást. Sok-sok funkciót kínál, ami a kisirodai felhasználóknak megkönnyítheti az életét, ráaldásul ár-érték arányát tekintve, mindenképpen ajánlós a kicsike.  

Az ASUSTOR NIMBUSTOR 2 az influenszerek és a multimédia rajongók kedvence világszerte. Neves szaklapok az egyik legjobb NAS-nak tartják a kategóriájukban az AS5202T és az AS5304T modelleket. Szeptemberben, a készletünk erejéig, a gyártó támogatásának hála a két NIMBUSTOR 2 tárolókat rendkívül kedvező áron viheted el. A kétlemezes AS5202T-re a kedvezmény 9 százalék, a négy rekeszes AS5304T most tíz százalékkal kedvezőbb áron!

A NIMBUSTOR 2 NAS-okat az Intel Gemini Lake alapú Celeron processzora hajtja. A processzor takarékos, de fürge, a beépített DDR4 memóriával együtt kimagasló audio-vizuális élményt nyújt. Máshol ebben a kategóriában nem találsz két darab, egyenként 2,5 gigabites hálózati csatlakozót, amelyeket linkelve 5 gigabites sebességgel éred el a hálózatodat. Szintén egyedi, hogy HDMI 2.0b csatlakozót találsz a NAS-on, egy HDMI kábellel már kész is a multimédia központ. Az AS5202T és AS5304T modellek a multimédiás tartalom készítők vagy a live stream szolgáltató influenszerek kedvelt adattárolója. Ehhez rengeteg szolgáltatást és megoldást kínál a NIMBUSTOR 2!

AS5202T -9% 
AS5304T -10% 
AS6602T -12% 

A kiemelt partnereknél az ár már tartalmazza a kedvezményt!

A szerzőről